6x doen op Malta

Malta is een prachtige bestemming als je houdt van cultuur en lekker eten. Al eerder liet ik je zien welke 8 typisch Maltese gerechten je eens zou moeten proeven. Naast heerlijk eten zijn er ook veel andere dingen te doen. In dit artikel 6x doen op Malta, met een aantal leuke tips voor tijdens je bezoek aan dit Mediterraanse eiland.

Bezoek aan de oude hoofdstad Mdina

In het midden van Malta vind je de oude hoofdstad Mdina. Deze heeft niet voor niets de bijnaam ‘Stille Stad’, omdat het grootste deel van de oude bewoners inmiddels naar andere delen van Malta zijn getrokken. Het historische Mdina is desalniettemin nog een bezoek waard; het stadje straalt nog steeds en de gebouwen zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden voor de Maltese architectuur. Het is er wel erg toeristisch, omdat ook de cruiseschepen een tour door Mdina aan bieden. Laat je niet afschrikken en struin lekker door de smalle straatjes van Mdina.

Mdina Malta

Schitterende authentieke gebouwen in Mdina, Malta

Mdina

Mdina

kat Mdina

kat geniet in het zonnetje in Mdina

Struinen door Valetta

Valetta, de hoofdstad van Malta, is een stuk groter dan eeuwen geleden. De originele ommuurde stad herbergt enorm veel historie en ik zou er uren rond kunnen lopen. Malta was een zeer strategische positie in de Middellandse Zee en is om die reden meerdere keren belegerd. Je kunt in Valetta volop winkelen, van zowel meer toeristische souvenirwinkels tot leuke kledingwinkels. Ook een aanrader: ga met een traditionele gondel een rondje door de haven. Vanaf het water zie je goed hoe indrukwekkend de muren rondom de stad zijn en hoe Valetta daardoor goed beschermd was tegen indringers.

Octopussalade eten bij Rogantino’s

Oh de octopussalade bij Rogantino’s… Ik droom er nog steeds over. Als echte octopusfanaat én met Griekse (aangetrouwde) familie, heb ik in mijn leven toch al heel wat inktvis en octopus verorberd. Het was nog nooit zo lekker als bij Rogantino’s. De structuur, de kwaliteit, de smaak. Ik moest enorme moeite doen om niet mijn bord af te likken in gezelschap. Ook de suckling pig is écht te gek en specialiteit van dit authentieke restaurant. Het ligt iets afgelegen, maar daar krijg je fantastisch eten en een prachtig uitzicht over de omgeving voor terug.

Octopussalade bij Rogantino's

Octopussalade bij Rogantino’s

Uitzicht over de haven van Valetta vanaf Barracca gardens

Uitzicht over de haven van Valetta vanaf Barracca gardens

Barracca gardens in Valetta

Barracca gardens in Valetta

Valetta

Valetta

Met een traditionele boot varen door de haven van Valetta

Met een traditionele boot varen door de haven van Valetta

Varen in Valetta

Varen in Valetta

Haven van Valetta

Haven van Valetta

Dagtrip naar Gozo

Vanaf de haven van Cirkewwa vertrekken ieder uur meerdere ferry’s naar Gozo. Dit is de makkelijkste manier om van Malta naar het kleine buureilandje te komen. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten en kost E4,65 voor een retourtje. De leukste manier is echter om een klein bootje te huren en zo, Comino passerend, te genieten van de overtocht. Comino is de opnamelocatie van de bekende scene uit ‘The count of Monte Cristo’ waarbij de hoofdpersoon weet te ontsnappen uit de gevangenis doordat hij van grote hoogte in een lijkenzak naar beneden wordt gegooid.. Bijzonder is dat er jaren geleden werkelijk een gevangene de sprong heeft overleefd. Door zich in een kleine grot te verstoppen, is hij uiteindelijk ontsnapt. Op Gozo kun je overigens heerlijk eten bij Ta Philip; probeer vooral de pulled pork. Het eten wordt hier bereid in een steenoven en dat proef je!

Wijnproeverij bij wijnlandgoed Meridiana

De wijncultuur op Malta is nog niet zo heel oud en niet iedereen weet zelfs dat er op Malta mooie wijnen worden geproduceerd. Wijnlandgoed Meridiana verbouwt zowel witte als rode druivensoorten en biedt wijnen in verschillende prijsklassen. In de koele, vochtige kelders liggen rijen met eikenhouten tonnen opgeslagen, waarin de wijn langzaam wordt gerijpt. Bij een wijnproeverij wordt niet alleen wat over de wijnen verteld; je leert verschillende alcoholpercentages en druivensoorten herkennen en smaken proeven. Heel interessant en je kunt alvast voorproeven of er een wijn is waar je misschien wel een flesje van mee naar huist wilt nemen ;-).

Bezoek aan de zondagse vismarkt van Marsaxlokk

Een echte vismarkt zou ik het niet meer noemen, hoewel het van oorsprong een vismarkt is geweest. Inmiddels vind je op de zondagse vismarkt in Marsaxlokk werkelijk alles, van vis tot kruiden en gebak, tot slippers, beha’s, potten, pannen en auto-onderdelen. Het is werkelijk een markt die alles aanbiedt en dat maakt het zo leuk om er een kijkje te nemen. De markt strekt zich uit langs de haven van Marsaxlokk en achter de marktkraampjes liggen felgekleurde vissersbootjes op het water te dobberen. Een idyllisch plaatje. Marsaxlokk ligt in het Oosten van Malta en is goed te bereiken met een snelbus vanuit Valetta (X86), die er ongeveer een half uur over doet.

Wijn proeven bij Meridiana

Wijn proeven bij Meridiana

Vissersmarkt Marsaxlokk rondom de haven

Vissersmarkt Marsaxlokk rondom de haven

Ben jij weleens op Malta geweest? En mis je tips die nog niet in dit artikel staan? Deel ze dan met ons in een reactie 🙂

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.